Vedligeholdelse m.v.

Vedligeholdelse af gravsteder på Everdrup kirkegård.

Vedligeholdelse består af:

At fjerne ukrudt og nedfaldne blade flere gange om året

At fjerne visne buketter

At fjerne døde planter

At beskære buske og småtræer, så de ikke generer hække og andre gravsteder

Man kan vælge at få passet gravstedet af kirkegårdens personale; det sker ved, at man laver en aftale med graveren.

Hvis man vælger at passe sit gravsted selv forventes og fordres en tilsvarende pasning. Har man gravsted i plæne, skal man selv sørge for at skære græskanter og fjerne visne buketter.

Det er altid vigtigt at vælge planter, der ikke bliver for store eller breder sig til hække og omkringliggende arealer. En god ide er også at plante i MEGET god afstand til hæk eller græskant, en lille plante, der bliver klippet med hækklipper eller plæneklipper, bliver ikke pæn.

Forårs og sommerblomster

Man kan bestille forårs- og sommerblomster efter aftale med graveren. Det bestilte antal vil blive plantet, når vi kan få dem på gartneriet alt efter vejret. Hvis det bliver tørt, vandes disse planter. Planterne fjernes igen, når de bliver kedelige.

Anbefalings værdige planter til kirkegården

Planter giver liv og frodighed. Dejlige blomster og blade der giver farve, dufter og tiltrækker naturens pollensamlere. Hvert år kommer stauderne tilbage med fornyet kraft og spiller op til buskene og de stedsegrønne hække med deres nye friske skud, der er altid noget nyt at kikke på og det giver smil og glæde.

Der er rigtigt mange muligheder for at vælge planter til gravstedet og det er dejligt med variation, men vi vil gerne anbefale nogle, der egner sig godt og understrege at planter aldrig må brede sig til de omkring liggende arealer, hverken med udløbere eller frø, der kan også være forskel på hvad der egner sig til et lille urnegravsted eller et større gravsted.

Stauder:

Kæmpe stenbræk, Bergenia, dækker jorden med store stedsegrønne blade, forårsblomster

Kærmindesøster, Brunnera, blomstrer tidligt og flittigt, dækker jorden fint

Voldtimian, Calamintha nepeta, blomstrer som en lille sky fra juli til september

Storkenæb, Geranium renardii, blomstrer i juni,  fine gråfiltede blade er delvist stedsegrøn

Hosta, frodig, tueformet bladplante. Mange smukke varieteter i mange størrelser.

Pragtskær/lampepudser, Liatris spicata, linieformede blade, lang, flot blomsterstand

Hindebæger/statise, Limonium, blade i roset, lette statise-blomster i juli-august

Merian, origanum vulgare, mange små rosa blomster fra juli til september

SilkePæon/bonderose, Paeonia, store smukke blomster i forsommeren, pæne blade

Sct. Hansurt, Sedum spectabile, fin tueplante der blomstrer meget længe

Bregner, f.eks. fjerbregner

Græsser, f.eks. lampepudser, bjørnegræs

Undgå altid stauder der breder sig med udløbere eller sår sig villigt på kirkegården.

Buske:

Sommerfuglebusk, Buddléja davídii, let, åben busk, store farvede blomsterstande

Fuchsia, Fúchsia magellánica, lille busk med kraftigt røde blomster hele sommeren

Syrisk rose, Hibíscus syríacus, opret busk med store farvede blomster sidst på sommeren

Hortensia, Hudrangéa Flere flotte typer "Endless summer" skulle være blomster-sikker

Perikon, Hypericum androaemum, lille busk, med fine gule blomster og dejlige bær

Buskpotentil, Potentilla fruticósa, lave buske med farvede blomster, hele sommeren

Spiræa, Spiráea japónica "Little Princess" lille busk med lyserøde blomster I skærm

Småbladet syren, Syringa microphylla, lille busk med lyslilla duftende toppe i juni

Duftsnebolle, Viburnum x burkwoodii, mellem stor busk, med skønt duftende blomster

De fleste af buskene vil blive for store på et urnegravsted.

Roser er meget krævende i forhold til vand og gødning, de bliver tit ramt af forskellige svampesygdomme og ikke mindst bladlus. Vi har ikke resurser til at behandle imod alle disse dårligdomme, og derfor ser roserne tit sølle ud på kirkegården.

Stedsegrønne:

Der findes mange forskellige stedsegrønne buske og småtræer, det vigtigste er at finde nogle, der ikke bliver for store. Vi anbefaler at se, hvad de har hjemme i havecentret.

Rododendron og andre surbundsplanter kræver at man skifter jorden ud med sphagnum, og supplerer med sphagnum løbende. Vi anbefaler at finde planter, der kan trives under de forhold, vi har på kirkegården.

Vi glæder os til at se, hvad der kommer af smukke planter på kirkegården og er altid parat til en snak om, hvordan gravstederne kan plantes til, så det bliver dejligt at se på.

Hilsen personalet på Everdrup Kirkegård.